Το ροζέ στο παρελθόν
Στην Ελλάδα από παλιά τα υποτιμούσαμε τα ροζέ. Πολλοί δεν το θεωρούσαν καν καλά καλά κρασί γιατί πολλοί ήταν αυτοί που αναμειγνύαν λευκό με κόκκινο κρασί για να κάνουν ροζέ με αποτέλεσμα να έχουν κ άσχημη γεύση. επίσης, επικρατούσε η άποψη ότι καταναλώνονται μόνο από γυναίκες κυρίως λόγω χρώματος .
-
- τα πρώτα που έκαναν το μπαμ ήταν τα λευκά Ζinfandel, από Αμερική τα οποία ήταν τέρμα γλυκά, φλάτ και αδιάφορα. Αργότερα, το παγκόσμιο σημερινό trend, ήρθε το Château d’Esclans και την Προβηγκία και με το whispering angel το οποίο το 2006 ξεκίνησε να ανοίγεται στην αγορά και πιο συγκεκριμένα στην νέα Υόρκη στην περιοχή Ηamptons και στη συνέχεια ανοίχτηκε προς Μαιάμι, Καραιβική κτλ. με τις πρώτες 135.000 φιάλες. Σήμερα η παραγωγή φτάνει μέχρι και τα 5 εκατομμύρια
#roseallday trend
- Έχει γίνει πολύ μόδα τώρα τελευταία σαν εναλλακτική για τα λευκά.
- Επίσης πολύ μόδα στο insta #roseallday. Εχει πλέον γίνει lifestyle.
- Αποτελεί την εναλλακτική επιλογή των μιλενιαλ αντί για σαμπάνια. Είναι το αντίστοιχο airbnb σε ένα 5στερο ξενοδοχείο.
- Ειδικά στην Αμερική έχει γίνει φουλ μοδα. Από σοκολάτες με γεύση ροζέ κρασι, μέχρι και φεστιβάλ γίνονται για το ροζέ κρασί όπως το Pinknic και το la nuit en rose, pink rose festival στις Cannes, στην Ελλάδα το drink pink έκθεση στο Ζάππειο.
- Το ροζέ πλέον είναι και Ένα κρασί το οποίο περιστρέφεται γύρω από σελέμπριτι
- Μιραβαλ των μπρατζελινα,
- Ο Bon Jovi σε συνεργασία με τον Ζεράρ Μπερτράν και το κρασί Ηamptons water, το οποίο πατάει πάνω στη μόδα των ροζέ της Προβηγκίας, και έχει σχεδόν το ίδιο χρωμα.
- Avaline της Cameron Diaz από ποικιλίες της νότιας Γαλλίας και παραγωγή εκεί.
- Invivo της Sarah Jessica Parker, πάλι με αμπελώνες στην Προβηγκία κοντά στο σαν τρόπε.
- Καγιουλης με το Jackie Rose σε συνεργασία με τον Μπαραφάκα στην Νεμέα.
Ανάπτυξη των ροζέ κρασιών παγκοσμίως
- Αύξηση κατα 40 % κατανάλωσης ροζέ παγκοσμίως, τα τελευταία 17 χρόνια.
- το ροζέ κρασί κατέχει το 11,2% της πίτας, όλων των χρωμάτων (δλδ λευκά, κόκκινα, πορτοκαλί κτλ).
- Οι δυο κυριότερες χώρες που οδηγούν την αγορά είναι η Γαλλία και η Αμερική.
- Στην παραγωγή του κρασιού επικρατεί η τριπλέτα Γαλλία, Αμερική και Ισπανία. Ανερχόμενες χώρες είναι Ουγγαρία, Ρουμανία καθώς και νότια Αφρική και Χιλή.
- Στην κατανάλωση πρώτη είναι η Γαλλία ,Αμερική κ τέλος η Γερμανία. Ωστόσο η Αμερική τα τελευταία χρόνια δείχνει ένα μεγάλο τρεντ κ πιο συγκεκριμένα μέσα σε ένα χρόνο διπλασιασε την κατανάλωση ροζέ κρασιού αγορασμένος από σούπερ μάρκετ.
- Στην εξαγωγή πρώτη σε ποσότητα πρώτη είναι η Ισπανία με χύμα κρασί ενώ η Γαλλία είναι πρώτη κυρίως στα πριμιουμ ροζέ τα οποία είναι εμφιαλωμένα και κυρίως προέρχονται από την Προβηγκια.
Ροζέ οινοποίηση
- Αρχικά να πούμε ότι το ροζέ κρασί προέρχεται ΜΟΝΟ από ερυθρά σταφύλια ή ακόμα και από ερυθρωπά όπως το μοσχοφίλερο.
- Μπορεί να είναι αφρώδη, ημιαφρώδη, ήσυχα με μεγάλο φάσμα γλυκύτητα από τα πιο ξηρά που είναι της Προβηγκίας μέχρι και τέρμα γλυκά που είναι το λευκό zinfadel.
- Πολύ πιστεύουν ότι τα ξηρά είναι ανοιχτόχρωμα και τα γλυκά τα σκουρόχρωμα. Βέβαια αυτό μπορεί να είναι και ανάποδο.
-
-
- Εκχύλιση . Το χρώμα προέρχεται από τις φλούδες του σταφυλιού. Όποτε ο οινοποιός μετά την έκθλιψη των κόκκινων σταφυλιών, αφήνει τον μούστο για περιορισμένο χρόνο (4-20 ώρες) μέχρι να χρωματιστεί από τις φλούδες, προκειμένου να πάρει αυτό το ροζέ χρώμα και όχι το κόκκινο. Όσο περισσότερο κρατήσει σε επαφή τισ φλούδες με τον μούστο, τόσο περισσότερο σκούρο ροζέ χρώμα παίρνει το κρασί. Εκτός όμως από χρώμα παίρνει και γεύση. Η διάρκεια της επαφής αυτής εξαρτάται από το στιλ του οινοπαραγωγού.
- Άμεση πίεση. Μοιάζει λίγο με την προηγούμενη μέθοδο. Εδώ ο οινοποιός σπάει τα σταφύλια για να διαχωρίσει τον μούστο από τισ φλούδες, και μέχρι να το κάνει αυτό ο μούστος τραβάει χρωματίζεται λίγο από τις φλούδες. Σ αυτή την κατηγορία φτιάχνουμε τα πιο ανοιχτόχρωμα ροζέ τα οποία αν τα δοκιμάσουμε με κλειστά μάτια μπορεί κ να νομίζουμε ότι είναι λευκά κρασιά.
- Αφαιμαξη (saignee). Υπάρχουν κάποια ροζέ τα οποία είναι κλωσόπουλα ερυθρών κρασιών. Για παράδειγμα όταν ένας οινοποιός θέλει να φτιάξει ένα ερυθρό βάζει κανονικά τα σταφύλια στη δεξαμενή, ξεκινάει η εκχύλιση από τις φλούδες, και μετά από λίγο καιρό, τραβάει μέρος του μούστου και το στέλνει σε άλλη δεξαμενή όπου συνεχίζει εκεί τη ζύμωση του πλέον όμως σαν ροζέ κρασί. Το υπόλοιπο ερυθρό κρασί συνεχίζει να ζυμώνει μέσα στη δεξαμενή και γίνεται πιο συγκεντρωμένο καθώς η αναλογία φλουδών με μούστων είναι μεγαλύτερη πλέον
- Μέθοδος ανάμειξης. Αυτό που κάναμε και στο παρελθόν δηλαδή. Σήμερα, απαγορεύεται δια νόμου να γίνει στην Ευρώπη ΕΚΤΟΣ από την περιοχή της καμπάνιας προκειμένου να φτιάξουν ροζέ σαμπάνια.
-
Γαλλία= Προβηγκία
- H μέκα των ροζέ.
- Η περιοχή της Προβηγκίας είναι στη νότια Γαλλία γύρω από την πόλη της Mασαλίας.
- Αλλά αν δεν ήμασταν εμείς δεν θα υπήρχαν τα ροζέ της Γαλλίας. YOU RE WELCOME. Τα πρώτα αμπέλια φυτεύτηκαν από Έλληνες πιο συγκεκριμένα τους Φωκείς στη Μασαλία πριν από 2.600 χρόνια. Αυτό την κάνει την αρχαιότερη περιόχη αμπελοκαλιέργειας στη Γαλλία.
- 90% της παραγωγής είναι ροζέ.
- Ποικιλίες= Grenache, Μourverdre, Cinsault (σενσό), Syrah.
- Είναι από τα πιο ξηρά, ντελικάτα, δροσιστικά, εύγευστα και ευκολόπιοτα ροζέ που θα βρεις εκεί έξω\, με αρώματα εσπεριδοειδών όπως λεμόνι, εξοχικών φρούτων όπως passion fruit,mango, ραζμπερι, φράουλα, και λευκά λουλουδάκια. Ιδανικό πίνεται νέο αλλά μπορεί να ωριμάσει από 1-2 χρόνια.
- Η Προβηγκία έχει συγκεκριμένη παλέτα χρωμάτων για τα ροζέ κρασιά της. Ψάχνουμε ετικέτες που να γράφουν πάνω cotes de provence.
- Ένα χαρακτηριστικό της περιοχής είναι το αεράκι που φυσάει, το λεγόμενο μιστραλ το οποίο είναι που συμβάλει αρκετά στη δημιουργία αυτών των αρωμάτων και της οξύτητας του κρασιού.
- Miraval
- το 2012 οι μπρατζελινα αγοράζουν το chateaux miraval για 60 εκατομμύρια, ως εξοχική τους κατοικία, και στη συνέχεια συνεργάστηκαν με την οικογένεια Perrin, πολύ γνωστή στον οινικό κύκλο και ιδιοκτήτες πολλών οινοποιείων σε Γαλλία (chateaux buscatel) και Καλιφόρνια. Το πρώτο μιραβαλ γεννιέται το 2013 και την ίδια χρόνια έγινε σολντ αουτ.
-
-
-
-
- Τριανταφυλλί χρώμα, Cinsault (σενσό) ,Grenache ,Rolle (ρολ ή αλλιώς βερμεντίνο), Syrah
- Άμεση πίεση για τις 3 πρώτες ποικιλίες και στη συνέχεια αφαίμαξη για το Syrah. 5% περνάει από βαρέλι.
- Αρώματα όπως φραγκοστάφυλο, με νότες λεμονιού και ορυκτώδη επίγευση.
-
-
-
Ελληνικά ροζέ
Ελληνικές ποικιλίες ερυθρές που δίνουν ροζέ κρασιά είναι το Ξινόμαυρο, Αγιωργήτικο και ερυθρωπές το μοσχοφίλερο.
Συνοδευτικά ροζέ κρασιού
- πολύπλευρο κρασί, μπορεί να είναι ξηρό ως και γλυκό, να έχει πιο πεσμένα αρώματα αλλά και πολύ φρουτώδες, είναι ένα κρασί πασπαρτού.
- Το ιδανικό ταίριασμα είναι τα λαδερά φαγητά όπως καθώς όλα τα λαχανικά και ειδικά η ντομάτα όταν ψήνονται στον φούρνο βγάζουν μια ωραία γλυκύτητα, ζυμαρικά με ντομάτα, αστακομακαρονάδες, σούσι, σολομό είναι κάποιες από τις του επιλογές.
- 8-10 βαθμοί Κελσίου όχι πολύ κρύο γιατί δεν θα βγουν όλα τα αρώματα. Καλύτερα να πίνεται νέο στον τελευταίο τρύγο γιατί τότε τα φρούτα είναι ζωντανά και η οξύτητα πολύ φρέσκια.