Τα Beaujolais Nouveau έφτασαν 🍷🥳

ΤΙ ΕΙΝΑΙ?? 

Πρόκειται για ένα νεαρό κρασί και πολύ ιδιαίτερο το οποίο φτιάχνεται από τα σταφύλια της φετινής σοδιάς και βρίσκεται στα ράφια μας 6-8 εβδομάδες μετά την συγκομιδή των σταφυλιών και βγαίνει πάντα, κάθε χρονο, στην αγορά την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας συγκομιδής. 

Με το που δείξει το ρολόι 12.01 μετά τα μεσάνυχτα της τρίτης πέμπτης κάθε Νοέμβρη, ξεκινάνε οι παραγωγοί έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να διαθέσουν τα κρασιά τους στην αγορά όσο πιο γρήγορα γίνεται σε όλο τον κόσμο, πλέον μέχρι και την Ιαπωνία.

ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΖΟΛΕ??

Το κρασί παίρνει το όνομα του από την επαρχία μποζολε που υπάρχει νότια της Βουργουνδίας, βόρεια της πόλης Λυών.

Το σταφύλι είναι η ποικιλία Gamay που είναι η μοναδική που βάσει νόμου επιτρέπεται να καλλιεργείται στην περιοχή του Beaujolais.

Βάσει νόμου, όλα τα σταφύλια στην περιοχή του Beaujolais πρέπει να μαζεύονται με τα χέρια. Είναι η μόνη περιοχή στη Γαλλία μαζί με την Καμπανία όπου η συγκομιδή με τα χέρια είναι υποχρεωτική. 20.000 εποχιακοί εργάτες για 4-5 εβδομάδες 

Δεν επιτρέπεται να βγει Beaujolais Nouveau από σταφύλια που παράγονται σε κάποιο από τα δέκα Crus, αλλά μόνο από σταφύλια από τα terroirs με ονομασία προέλευσης Beaujolais και Beaujolais-Villages τα οποία καταλαμβάνουν σχεδόν το 1/3 των αμπελιών της περιοχής εκείνης

Sthn κατηγορία Beaujolais Villages, που βγάζει επίσης ενδιαφέροντα κρασιά, αλλά λιγότερο στιβαρά.

ΕΓΙΝΕ hype

Γενικά στο παρελθόν έπιναν αυτό το κρασί μετά το τέλος του τρύγου για να το γιορτάσουν. Επισημοποιήθηκε το 50 με ημερoμηνια 15 Νοεμβρ, αλλά για να αυξησουν τις πωλήσεις δημιούργησαν έναν ‘αγώνα δρόμου’ για το ποιο οινοποιείο θα φτάσει τα κρασιά του πρώτο στην αγορά του Παρισιού. Εδώ βγήκε κ η φράση που βλέπετε πίσω μου.

To 70 πήρε τεράστια προσοχη από τα μίντια και το 80 αυτό το ράλι του μποζολε, βγήκε εκτός Γαλλίας και το 85 η ημερομηνία άλλαξε για την Τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. 

Είναι ένας πανέξυπνος τρόπος να έχουν γρήγορα έσοδα οι οινοποιοί της Βουργουνδίας, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν χρόνια μέχρι η οινοποίηση και η παλαίωση των κρασιών τους να ολοκληρωθεί, για να τα διαθέσουν στην αγορά, 65 εκατομυρια φιάλες σε 110 χώρες.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ

To Beaujolais οφείλει αυτόν τον ευκολόπιοτο χαρακτήρα του σε μια ειδική μέθοδο οινοποίησης, που λέγεται ενδοκυτταρική ζύμωση με διοξείδιο του άνθρακα κάτι που οδηγεί σε έντονες γεύσεις φρούτων και πιο συγκεκριμένα εστέρες, με άρωμα μπανάνας, φράουλας  χωρίς την εξαγωγή των πικρών τανινων από τις φλούδες. 

Παράγεται μέσα σε 20 μέρες.  Ενώ στην ερυθρή οινοποίηση συνθλίβουμε τα σταφύλια και στη συνέχεια τα βάζουμε σε δεξαμενές για να ξεκινήσει η αλκοολική ζύμωση, στην παραγωγή του Beaujolais Nouveau ρίχνουμε άθικτα τα σταφύλια με τα κοτσάνια τους στις δεξαμενές.

Tα σταφύλια που συνθλίβονται ήπια στον πυθμένα του δοχείου από το βάρος των σταφυλιών, αρχίζουν να ζυμώνονται με τις φυσικές ζύμες , εκπέμποντας περισσότερο CO2 και αλκοόλ. Αυτό είναι το 1/3 όλων των σταφυλιων. 

Όλο αυτό τα διοξείδιο του άνθρακα προκαλεί την ενδοκυτταρική ζύμωση μέσα στα μη θρυμματισμένα σταφύλια που βρίσκονται στη μέση και στην επιφάνεια της δεξαμενής, με αποτέλεσμα η σάρκα από λευκή να γίνεται κόκκινη και με αυτόν τον τρόπο να δημιουργούνται νέα αρώματα.

ΣΤΥΛ

  • Λαμπερό, φρουτώδες ζωηρό, γεύση φράουλας και μπανάνας. 
  • ΧΡΩΜΑ, λαμπερό, ρουμπίνι-κόκκινο, φούξια με ιώδεις ανταυγες
  • ΜΥΤΗ, κόκκινα φρούτα, τσιχλόφουσκα, φράουλα, μπανάνα 
  • ΣΤΟΜΑ, βατόμουρο , κεράσι, δροσιστική οξύτητα, παρά πολύ χαμηλές  τανινες, κλείνει με ευχάριστη μαρμελαδενια επίγευση
  • Σαν λευκό πίνεται  
  • Επίσης βγαίνει και ροζέ μποζολε

ΠΑΛΑΙΩΝΕΙ? ΤΙΜΗ? ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ?

‘Οχι. Πίνεται το πολύ μέχρι Ιανουάριο του επόμενου χρόνου. Στην Ελληνική αγορά έρχονται κυρίως τα Beaujolais Nouveaux των δύο πιο μεγάλων παραγωγών της περιοχής που εξειδικεύονται (και) στο συγκεκριμένο κρασί, του Georges Duboeuf και του Joseph Drouhin, σε λιανικές τιμές που κυμαίνονται γύρω στα 8,50 ευρώ. το σερβίρετε ελαφρώς δροσερό, περίπου στους 12-14°C, δηλαδή λιγότερο κρύο από τα λευκά και πιο δροσερό από τα κόκκινα. Οι αρμονίες του Beaujolais Nouveau: παρότι κόκκινο, δεν συνδυάζεται με τόσο κρέατα όσο με ελαφριά γεύματα, ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες, φρούτα και κάποια τυριά. Τα βιλαζ ειμναι καλύτερα με φαγητά ενώ τα στάνταρ πιο πολύ για ποτήρι entree apetizer 

Previous Post
Καλοκαίρι= ΡΟΖΕ ΟΛ ΝΤΕΙ