Κρασιά για το πασχαλινό τραπέζι.

Είναι μεγάλο Σάββατο βράδυ. Είσαι στην εκκλησία και έρχονται τα μεσάνυχτα όπου και χτυπάνε οι καμπάνες της εκκλησίας χαρμόσυνα, για την Ανάσταση, και ξαφνικά, βλέπεις το κόσμο μέσα σε ένα τέταρτο να έχει εξαφανιστεί. Ξεκινάς και εσύ λοιπόν για τον δρόμο προσ το σπίτι, όπου προσπαθείς με νύχια και με δόντια να κρατήσεις αναμμένο στη λαμπάδα σου το άγιο φως(γιατί τι θα βάλετε στο οικογενειακό τραπέζι όπως λέει και η μάνα μου!) Φτάνεις στο σπίτι, αλλάζεις ρούχα (εννοείται!) και κάθεσαι στο οικογενειακό τραπέζι οπού η μητέρα σου μόλις έχει σερβίρει την ζέστη και λαχταριστή μαγειρίτσα!

1.Μαγειρίτσα
Η μαγειρίτσα είναι ένα παραδοσιακό και αρκετά παρεξηγημένο φαγητό, το οποίο ουσιαστικά προετοιμάζει το στομάχι σου σε όλα τα κρέατα που επακολουθούν, βλέπε αρνί, μετά από μια νηστεία 40 ημερών!
Στην μαγειρίτσα επικρατούν τα λιπαρά, τα βοτανικά αλλά και τα λεμονάτα στοιχεία, όπως για παράδειγμα το αυγολέμονο, τα συκωτάκια αλλά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και διάφορα αρωματικά φυτά όπως άνηθος.
Εδώ θελουμε ένα κρασί το οποίο θα έχει φυτικές νύξεις, υψηλή οξύτητα για να εξισορροπήσει την λιπαρότητα του φαγητού, όποτε το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι ένα Sauvignon Blanc, ή ακόμα γιατί όχι και ένα αφρώδες κρασί όπως για παράδειγμα ένα αφρώδες Ξινόμαυρο Blanc de noir.

2. Σαλάτες
Τώρα αν δεν είστε φαν της μαγειρίτσα, στο τραπέζι σίγουρα θα βρίσκεται μια δροσερή σαλάτα, η οποία θα ταιριάζει εξαιρετικά με λευκά νευρικά κρασιά φυτικές νότες, όπως για παράδειγμα έναν ανάλαφρος Ροδίτης από Ορεινή Αιγειάλια, μια Μαλαγουζιά ή ένα ωραίο Μοσχοφίλερο από Μαντινεία.

3. Κοκορέτσι
Το κοκορέτσι μαζί με την μαγειρίτσα είναι τα 2 φαγητά της Λαμπρής που ή θα το αγαπάσ ή θα το μισείς! Ας πούμε ότι το αγαπάμε και θα θέλαμε να το ταιριάξουμε με κρασί. Απ όσα γνωρίζω από τον πατέρα μου (τον μάστερ στο κοκορέτσι), μπαίνουν πολλά μπαχάρια και δε το πιπέρι. Όποτε ένα ροζέ από Syrah, εδώ μου ακούγεται μια καταπληκτική λύση, καθώς η οξύτητα θα μας ξεπλύνει την παλέτα από την λιπαρότητα και παράλληλα έχουμε και τα πιπεράτα αρώματα.

4. Αρνάκι
Φτάσαμε στον πρωταγωνιστή του πασχαλινού τραπεζιού που είναι προφανώς το αρνάκι.
Είτε είναι στο φούρνο με πατάτες, είτε είναι στη σούβλα εδώ θελουμε σίγουρα ένα πλούσιο κρασί με γεμάτο σώμα, και τονισμένη οξύτητα που θα εξισορροπήσει το λιπακι.
Εδώ έχουμε μεγάλη γκάμα από λευκά, ροζέ και ερυθρά. Στα λευκά θα προτιμήσουμε μια βαρελάτη Σαντορίνη, σε ροζέ μπορούμε να δοκιμάσουμε κάποιο ροζέ από ξινόμαυρο ενώ από ερυθρά η λίστα είναι ατελείωτη αλλά εγώ προσωπικά θα το ταίριαζα με ένα Αγιωργιτικο παλαιωμένο ή κάποιο μπλεντ όπως cabernet-merlo.

5.Αλοιφές και λευκά τυριά
Καλά συνοδεύουμε τα φαγητά με κρασιά, αλλά ποιος θα συνοδεύσει και το αρνάκι στην μπουκιά μας?? Όποτε την τιμητική τους έχουν αλοιφές- σαλάτες όπως τζατζίκι. Εδώ σίγουρα το κρασί μας θέλει να έχει νεύρο και αν είναι και μερακλίδικο το τζατζίκι με μπόλικο σκόρδο, εδώ θελουμε ένα κρασί με χαμηλό αλκοόλ αλλά και πολύ αρωματικό όπως για παράδειγμα ένα κρητικό Δαφνί, ή ένα Βιδιανό. Στα ίδια επίπεδα κινούμαστε και για τα λιπαρά τυριά όπως η φέτα που ταιριάζει με το Σαββατιανό ενώ αν τα τυριά μας είναι πιο ελαφριά όπως ανθότυρο, η Ντεμπίνα από Ζίτσα είναι μια πολύ καλή λύση ή ακόμα και το μοσχοφίλερο.

* πάντως ένα κρασί πασπαρτού για όλες τις παραπάνω επιλογές μασ, θα είναι ένα ροζέ με μέτριο σώμα και καλή οξύτητα.

6. Τσουρέκι / επιδόρπια
Εγώ είμαι μεγάλος φαν του τσουρεκιού κ η αλήθεια είναι ότι αυτή είναι η βασικότερη μου πασχαλινή τροφή! . Όποτε εδώ θελουμε κάτι πλούσιο αλλά και γλυκό, ένα κρασί που θα έρθει στα ίσια σε γλυκύτητα με το τσουρέκι μας, όποτε εδώ θα πρότεινα κάποιο λευκό γλυκό ελληνικό κρασί όπως το μοσχάτο Σάμου για παράδειγμα ή ακόμα και μία Μονεμβασιά- malvazia.

7. Κλείσιμο
Μετά από τόσο φαγητό σίγουρα θέλεις κάτι για να χωνέψεις! Νούμερο ένα χωνευτικό είναι η ρακί.
Και μιας και που είμαστε στα αποστάγματα, θα πρότεινα να έχετε στο νου σας και για το τέλος ή και πριν από το φαγητό σαν απεριτίφ, κάποιο παλαιωμένο τσίπουρο!

Next Post
Πως διαλέγω ένα κρασί?